Skip to Content

Memento Gedenkbeelden

‘Waterland’ – Michel Kuipers

‘Waterland’
keramiek, 70 cm hoog

De Friese afkomst van Taetsche van der Mark-Metz en haar persoonlijk voorkeur voor de kleur blauw waren aanleiding om voor haar een grafbeeld te ontwerpen waarin water een prominente plaats inneemt.

Op een verticale vorm heb ik aan de onderzijde golvingen aangebracht, waar over heen bladeren zijn gedecoreerd van waterlelies; het aantal bladeren is gerelateerd aan de hoeveelheid leden van het gezin. Van onderen naar boven neemt de maat van deze bladeren sterk af zodat, samen met de golvingen, een suggestie van perspectief wordt gewekt; dit wordt nog versterkt doordat er vóór de staande vorm een liggend element is geplaatst met daarin een kom uitgespaard, waarin het regenwater zich kan verzamelen voor de vogels.

Het waterbassin, de voorkant van het staande element tot aan de achterkant vormen een doorlopende baan van diep-blauw glazuur. Binnen het blauwe veld drijven middelgroene bladeren met een donkere omlijning. De zijkanten van de staande vorm zijn zandkleurig van ongeglazuurde klei. Op het bassin staat een tere rose-witte waterlelie.

kunstenaar: Michel Kuipers