Skip to Content

Memento Gedenkbeelden

‘Voor Jet’ – Wil van Blokland

‘Voor Jet’
keramiek, bladgoud en glas, 100 cm hoog

Oorverdovend stil
ruimtevullend leeg
je bent verblindend in afwezigheid
zo aanraakbaar weg
godvergloeiend kil
je zetelt in mijn hart en je bent kwijt

Reactie opdrachtgever:
Vanmorgen is het grafmonument voor Jet geplaatst. Ik vind het prachtig.
De kunstenares, Wil van Blokland, kende Jet al ruim dertig jaar en dat is te zien. Een liefdevol meesterwerk.
Jet en ik zijn vlak voor Jets dood bij haar langs geweest om te bespreken wat nou echt bij Jet hoorde: stijlvol, stout, mooi, iets met water, met beweging, geen klemmend kader. Wat het nu geworden is, ze zou het vast prachtig hebben gevonden.
Als ik het kunstwerk zie, voel ik Jet in mijn handen. Een brok. Mijn brok. Een vrouw uit een stuk. Ik voel hoe mijn handen haar schouders vastpakten. Toen ze nog gezond was in frontale omhelzing. Later, toen ze in een rolstoel zat, mijn handen op haar schouders. Die herinnering aan Jet in mijn handen voel ik in het kunstwerk.>/em>

Hetty Kleinloog, 2008

kunstenaar: Wil van Blokland