STICHTING MEMENTO GEDENKBEELDEN

Stichting Memento Gedenkbeelden bestaat uit een groep kunstenaars afkomstig uit heel Nederland. Naast het vrije werk hebben wij ons gespecialiseerd in een eigentijdse en vooral persoonlijke vormgeving van een gedenkbeeld voor een overledene. De kunstwerken worden ontworpen in nauwe samenspraak met de opdrachtgever. De grafbeelden, urnen en andere gedenktekens hoeven niet duurder te zijn dan het traditionele aanbod. Deze gedenkbeelden kunnen een bestemming krijgen op een graf, in een columbarium op een speciale plaats in de tuin of binnenshuis.

Sinds de oprichting in 1991 heeft Memento een groot aantal opdrachten uitgevoerd en is er ruime ervaring opgebouwd. Rond het thema gedenken zijn diverse exposities georganiseerd, onder meer bij het oude kerkje in Kortenhoef, op de begraafplaats Westgaarde in Amsterdam, in het Westfalenpark te Dortmund en in het universiteitsmuseum van Utrecht. In Sint Annaparochie heeft Memento het op zich genomen voor een aantal anonieme graven van asielzoekers een bijzonder monument te realiseren.

Er is permanent werk van ons te zien in de zogenoemde modeltuinen die zijn ingericht op de begraafplaatsen ‘De Nieuwe Ooster’ in Amsterdam en ‘Kranenburg’ in Zwolle.

lees hier het Curriculum Vitae van Memento

WERKWIJZE

De beelden van de bij Memento aangesloten kunstenaars zijn verschillend in materiaalgebruik en uitdrukkingsvorm. Als opdrachtgever kiest u voor de beeldtaal die u het meest aanspreekt. U kunt rechtstreeks contact opnemen met de desbetreffende kunstenaar voor een nadere, vrijblijvende kennismaking. Die kan plaatsvinden in het atelier van de betrokken kunstenaar, waar u ook zijn of haar werk kunt bekijken, of bij u thuis. In zo’n eerste gesprek is er alle gelegenheid om te praten over herinneringen en over uw eigen ideeën voor het gedenkbeeld. Op basis hiervan kan een schetsontwerp worden gemaakt. Dit bestaat uit een tekening of model voorzien van een voorstel voor plaatsing en een begroting. In dit ontwerp wordt rekening gehouden met de bepalingen die gelden op de betreffende begraafplaats.

Gaat u akkoord met het ontwerp, dan vraagt de kunstenaar een plaatsingsvergunning aan en maakt een begin met de uitvoering. Tussentijds kunt u de vorderingen in het atelier komen bekijken. Houdt u rekening met een uitvoeringstermijn.

KOSTEN

De kunstenaars van de Stichting Memento vinden het belangrijk dat een uniek gedenkbeeld voor iedereen tot de mogelijkheden behoort. In de praktijk blijkt een persoonlijk gedenkteken vaak veel goedkoper te zijn dan men verwacht. Door het directe contact tussen kunstenaar en opdrachtgever kunnen de kosten van een gedenkbeeld relatief laag gehouden worden. Bespreek uw wensen en mogelijkheden met de kunstenaar waar uw interesse naar uit gaat.