Skip to Content

Memento Gedenkbeelden

open dag NOB Amsterdam

Begraafplaats en crematorium De Nieuwe Ooster in Amsterdam hield op zondag 31 mei 2015 een open dag van 10 tot 16 uur. Inhakend op de ‘landelijke week van de begraafplaats was het thema van dit jaar “Ik vergeet je niet”.

Voor de bezoekers gingen alle deuren open. Er waren verschillende stands met informatie, diverse rondleidingen en er worden een aantal lezingen georganiseerd. De kunstenaars van de Stichting Memento Gedenkbeelden gaven die dag aandacht aan persoonlijke grafkunst.

Michel Kuipers verzorgde een korte presentatie over gerealiseerde gedenkbeelden en vertelde aan de hand van een fotopresentatie over de totstandkoming van één gedenkbeeld in het bijzonder. De bezoeker kreeg op deze manier een indruk van de wijze van ontstaan, van ontwerp tot realisering, en van wat de waarde daarvan kan zijn voor nabestaanden. Deze korte lezing werd enkele malen herhaald.

Al sinds 1994 verzorgt Memento Gedenkbeelden in begraafplaats De Nieuwe Ooster een zg. ‘voorbeeldentuin’. De beelden zijn weliswaar niet voor een specifiek iemand gemaakt maar geven een goede indruk van mogelijkheden in beeldtaal en materiaal. Eind 2013 is de voorbeeldentuin verplaatst naar de rand van vak 65, op de kop van de het algemene gedeelte van de begraafplaats. Er zijn nu een aantal nieuwe grafbeelden bij gekomen, waaronder van Det Smeets het gedenkbeeld voor de Japanse dichter Issa Kobayoshi (1763 -1828). De voorbeelden van grafkunst vormen er een fraai geheel in combinatie met de speciale beplanting en bijzondere struiken en bomen. De tuin is ingericht en wordt onderhouden door Stichting Arboretum De Nieuwe Ooster, een stichting die in 2007 is opgericht om de prachtige collectie bomen van de begraafplaats meer aandacht te geven.

De hele dag door was er in de ‘voorbeeldentuin’ speciale muziek te beluisteren. Martien en Roy Groeneveld bespeelden een 2,5 meter hoog, rechtopstaand xylofoon van grenen balken. Met hun spel ‘De klank van hout, Muziek om naar te kijken’ beklonken zij de unieke samenwerking tussen het Arboretum en de Stichting Memento Gedenkbeelden.

Det 'hoe doodeenvoudig' NOB

gedenkbeeld van Det Smeets voor de Japanse dichter Issa Kobayoshi ‘Hoe doodeenvoudig….’