Skip to Content

Memento Gedenkbeelden

‘Ons Prinsesje’ – Michel Kuipers

‘Ons Prinsesje’
keramiek en goudglazuur, 60 cm hoog

Bij een lastige bevalling kreeg Marit door zuurstofgebrek een hersenbeschadiging; zij heeft daardoor niet lang mogen leven.

Voor op het graf van hun overleden dochtertje waren de ouders op zoek naar een kleurrijk monumentje. Zij wilden een beeldje dat geborgenheid en warmte uitstraalt, en waarbij het thema ‘lucht’ een rol speelt. Het kunstwerk diende in vorm het midden te houden tussen een liggende plaat en een staande steen, waarbij het gebruik van strakke, herkenbare vormen hun voorkeur had.

In de rij van volwassen graven heb ik voor Marit een intiem plekje gecreëerd. Binnen de afbakening van een rand in de vorm van een wolk liggen twee zachte kussen waarop een gouden kroontje is achtergebleven. Het is ook een stille verwijzing naar de prinses op de erwt. Aanvankelijk hadden de ouders het idee om een tekst aan te brengen op de bovenkant van de wolkrand maar door het verhalende karakter van het beeld was een tekst overbodig geworden. Rondom het gedenkbeeld is door hen een prachtig miniatuur tuintje aangelegd.

kunstenaar: Michel Kuipers