Skip to Content

Memento Gedenkbeelden

Herinnering Verlicht, Amsterdam okt 2015

Op 28 oktober 2015 heeft op Begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam een avondherdenking plaats gevonden met als titel ‘Herinnering Verlicht’.

De begraafplaats werd met hulp van alle medewerkers en veel vrijwilligers veranderd in een bijzondere plek van licht, aandacht en verwondering. Nabestaanden konden die avond tussen 18.00 en 21.00 uur de rustplek van hun dierbare bezoeken. Daarnaast boden lichtjes, beeldende kunst, poëzie, verhalen en muziek ruimte om gezamenlijk te herdenken.

Twee kunstenaars van Memento, Anneke Schollaardt en Det Smeets, hadden voor deze speciale herdenkingsavond kunstwerken gemaakt.
Anneke Schollaardt had het beeld ‘Escalera a…’ staan, ‘een trap naar…’ (zie afbeeldingen ‘Escalera a…’, Edwin Butter).
Det Smeets had het beeld ‘Hart van vuur’ gemaakt. Op een oppervlak van 150 bij 150 cm beschreven dertig fakkels de vorm van een hart. (zie afbeelding van maquette)
Zij droeg het beeld op aan Marion Jacobse, een van de oprichters van de Stichting Memento Gedenkbeelden. Marion heeft in het verleden het symbool van een hart nieuw nieuw leven in geblazen, zowel in de gedenkbeelden als in haar vrije werk.

Foto’s:

Begraafplaats De Nieuwe Ooster
Kruislaan 126
1097GA Amsterdam
info@denieuweooster.nl
www.denieuweooster.nl